Як зробити альпійську гірку на дачі своїми руками

Альпійська гірка – це гірський ландшафт у мініатюрі. Для нього характерна лаконічність, простота та сувора краса. Плануючи змінити краєвид ділянки та побудувати альпійську гірку своїми руками, потрібно продумати всі деталі створення унікального квітника.

У статті розглянемо такі питання:

Вибір рослин для альпійської гірки
Підготовка поверхні та розкладання каменів
Посадка рослин між камінням
Композиції з каміння та рослин можуть органічно виглядати на будь-якому вільному просторі. Альпінарії влаштовують у саду, на дачі, навіть на балконі. Якщо Ви вже встигли оформити клумбу на дачі своїми руками, то тепер настав час зайнятися альпійською гіркою.

Територія саду на тлі будівлі ідеально підходить для створення альпійської декоративної гірки. Не всі рослини можуть пристосуватися до життя серед камінців на піднесенні. Є види, сорти та гібриди, для яких такі умови – ідеальні.

Це сукуленти та килимові форми: очиток, живучка, каменяломка, барвінок та інші. Домінують у рослинному покриві скелястого саду:

кулясті форми туї;
невибагливі папороті;
юка;
декоративні чагарники з красивою кроною.
Альпійська гірка на дачі
Як зробити альпійську гірку
Альпійська гірка у саду
Влаштування альпійської гірки

Один із світових трендів у ландшафтному дизайні – використання ліан, ампельних форм для прикраси та озеленення. Садова альпійська гірка дуже ефектно виглядає на тлі квітучих кущів клематису, прикріплених до опори. Жива зелена стіна з яскравими плямами синіх, фіолетових, червоних та блакитних кольорів буде вигідно відтіняти красу природного каміння, оливкові, сірі, сизі відтінки сукулентів.
Вирішуючи, як оформити альпійську гірку, підшукують найбільш вдале місце для композиції. Переважно ділянку в південній частині саду, що отримує багато світла в сонячну погоду. Тут тепліше та менш вітряно. На майданчику розміром 3х7 м із декоративних рослин, квітів та каміння може вийти ідеальний альпінарій.

Оформлення альпійської гірки своїми руками передбачає планування та розмітку ділянки, що краще зробити ще з осені. Верхній шар дерну з травою (якщо вона є) знімають на глибину 20 см. Майданчик заповнюють будь-яким дренажним матеріалом (щебенем, гравієм, шматками цегли, великою галькою, будсміттям).

Зверху укладають шар ґрунту, очищеного від трави, коріння, обробленого гербіцидами, змішаного з піском. Важливим є не тільки питання, які вибрати рослини для альпійської гірки. Підбору каміння необхідно приділити не менше уваги. Підходять великі валуни однієї з гірських порід:

піщаник;
вапняк оолітовий;
вапняк-черепашник.
Як зробити альпійську гірку.
Можна використовувати місцеві породи, вибираючи камені з незвичайною поверхнею, зарослі лишайниками та мохами. Вся конструкція на вибраній ділянці оформляється у вигляді гірської вершини, яку імітує великий центральний камінь. Площа основи повинна становити 1–1,5 м. Потім розкладають решту валунів, поглиблюють їх у ґрунт, трамбують землю та поливають ділянку.

Альпійська гірка з ставком

Композицію з каміння та рослин доповнюють водоймою. Альпійська гірка з ставком, струмком, джерелом найбільше відповідає своєму призначенню прикраси саду. Між поточною або стоячою водою, мальовничо розкладеним камінням виникають зручні для посадки рослин поверхні. Доріжки та сходи облаштують як невід’ємні частини композиції.

Традиційний асортимент для альпінарію включає низькорослі хвойні деревця та чагарники, що створюють фон для квітів. У вільні простори між камінням та високими рослинами не надто щільно висаджують ґрунтопокривні багаторічники та квітучі однорічники.
Назви квітів для альпійської гірки, які зараз є найбільш затребуваними, звучать незвично. Вибір рослин еволюціонує у бік яскравих, ошатних сортів та гібридів. Адже гори – це не лише скелі та каміння, а й гарні альпійські луки. Переважно рослини з білим, блакитним, синім, фіолетовим забарвленням віночка.

Красиві та витривалі квіти для створення яскравої альпійської гірки:

армія приморська (многолітник);
брахікома іберисолістна (однолітник);
диморфотека виїмчаста (однолітник);
крокус (многолітник);
незабудка альпійська (дворічник);
нолана дивна (многолітник);
рябчик (многолітник);
фіалка рогата.
Рослини для альпійської гірки
Влаштування альпійської гірки – це не нагромадження каміння. Потрібно догляд, який полягає в обережному поливі в посушливу погоду, обрізанні, видаленні бур’янів. Цікаво, що завдяки сукулентам та хвойним рослинам альпінарій виглядає декоративно навіть узимку. Надає ошатного вигляду всієї композиції смарагдова зелень розташованого поруч газону.