Середземноморський стиль у ландшафтному дизайні на ділянці

Відпустка на лагідному узбережжі Середземномор’я – нездійсненна мрія багатьох із нас. Однак не варто засмучуватися з цього приводу: володіючи деякими знаннями, ви зможете облаштувати справжній райський куточок прямо на власній ділянці.

Для цього потрібно просто правильно підібрати необхідні рослини, знати архітектурні особливості ділянки у середземноморському стилі та, звичайно ж, любити творчість.

Цей стиль ландшафтного дизайну ідеально підходить для невеликих ділянок, господарі яких не хочуть займатися постійним доглядом за садом. Родзинкою такого підходу є невимушеність. І це проявляється і в буйстві садових рослин, і в облаштуванні багаторівневих фонтанів, і в елегантності скульптурних композицій і колон, виконаних у римському стилі.

Виходячи зі свого будинку, ви потрапите у казковий світ узбережжя Італії чи Іспанії та зможете насолоджуватися цією екзотикою, скільки забажаєте. Головною особливістю середземноморського стилю є використання для оформлення ландшафту різних порід каменю природного походження, а також гальки та крихти мармуру.

І це недаремно, адже справжній середземноморський сад знаходився біля морського узбережжя, а також у тих географічних районах, де ґрунт має переважно кам’янистий характер. Тераси та сходи, властиві цьому стилю, також дуже добре асоціюються з гористій місцевістю Середземномор’я.

Краса середземноморського стилю пояснюється вдалим поєднанням у ньому образотворчої культури стародавньої Греції та Риму із сучасним мистецтвом. Його відмінна риса – різноманіття фарб, пишність рослинних форм та наявність великої кількості архітектурних елементів дизайну. У середземноморському саду переважають пальми, оливкові та фісташкові дерева, а також різні види цитрусових.

Вони не тільки створюють привабливий ландшафтний дизайн, але й приносять смачні соковиті плоди, багаті на вітаміни і мінерали. Для надання садовим рослинам елегантності та екзотичності використовують різні технології їхньої стрижки. Отримані таким чином живоплоти стають справжніми прикрасами середземноморського саду, радуючи його відвідувачів різноманітністю конусоподібних і кулястих форм.

Однак вибір представників середземноморської флори для вашого саду слід робити дуже обачно, враховуючи специфічні погодні умови нашої кліматичної зони. Все-таки ми маємо справу з рослинами, що звикли до літньої спеки і м’якої малосніжної зими, але зовсім непристосовані до умов суворого чи помірного клімату.

Тому тропічні рослини, насамперед пальми, краще вирощувати у пристосованих для цього контейнерах, які на зиму можна було б сховати до приміщення.

Але не варто надто зациклюватися на екзотиці – справжній дух Середземномор’я можна створити і за допомогою дерев та чагарників, лояльніший до нашого клімату. Це і вічнозелені хвойні – ялина, сосна, туя, тис і ялівець, і традиційні для наших широт калину чи магнолію.

Рослини та квіти у Середземноморському стилі
А справжніми «родзинками» саду стануть строкаті квіткові клумби з оригінальними композиціями із троянд та інших багаторічних квітів. Розбавити цей яскравий квітковий пейзаж можна за допомогою невигадливих галявин з меліси, шавлії, м’яти, цикорію та інших прянощів.

Більшість дерев середземноморського клімату непогано переносять посуху на рахунок специфічної форми свого листяного покриву, при цьому використовуючи для листя маскувальне сріблясте забарвлення. Тому доповнити такий ландшафт можна подібними за колірними відтінками «вітчизняними» представниками рослинного світу, наприклад, такими як груша іволистна або лох сріблястий (народна назва – «оливи»).

У композиції з ними непогано виглядатимуть також відомі чагарники – барвінок, магнолія та інші. Замінити кипариси, вимогливі теплу та сонячним променям, можна витривалішими ялівцями або туями.

Відкриті лужка з висадженими квітковими рослинами доповнять і нададуть особливої ​​гостроти відчуттям Середземномор’я. Для них можна використовувати будь-які рослини з квітами синього, червоного або фіолетового відтінків, наприклад, лаванду. Однак, враховуючи теплолюбний характер цієї рослини, для більшості кліматичних районів нашого регіону більш відповідним буде альтернативний варіант рослини вероніки чи скіпетроподібного коров’яку.

А ось характерних «мешканців» середземноморського саду – ліан – можна замінити на прекрасні рослини клематису та декоративного винограду. Їхні кучеряві гілки будуть витонченими прикрасами для численних альтанок і навісів, без яких немислимо створення середземноморського стилю.

Однак домогтися того, щоб у вашому саду витав дух Середземномор’я за допомогою одних квітів не вийде. Невід’ємним елементом середземноморського стилю є садові меблі, які також повинні носити на собі відбиток «давнини».