Штори Блекаут з панорамою нічного міста.

1939 року Британія ввела обов’язкове затемнення будинків через загрозу повітряних ударів противника. Жителям пропонувалося повісити на вікна щільні фіранки із чорної тканини, щоб не пробивалася навіть тонка смужка світла. Вже після закінчення війни виявилося, що багато домовласників звикли та полюбили чорні світлонепроникні штори, які захищали приватне життя сім’ї.
Сьогодні штори блекаут використовують не так для збереження приватності, як для захисту від сонячного світла. Такі штори незамінні в спальнях, що виходять на східний або південний бік, тому що дають можливість поспати довше, не прокидаючись від яскравого світла. Більшість доступних у продажу затемнюючих штор зіткані надщільного матеріалу і здатні блокувати 99% ультрафіолетових променів. Так як вони затримують сонячне світло, вони також утримують тепло всередині вашого будинку, що є актуальним взимку в приміщеннях з великою площею вікон.

Але звичайні затемнюючі портьєри – це хоч і практично, але нудно. Сьогодні багато дизайнерів пропонують незвичайні рішення перфорованих штор. Наприклад, українська дизайн-студія HolеRoll створила колекцію унікальних штор із ефектом «вогнів великого міста» за вікном. Штори мають перфорацію у вигляді хмарочосів Нью-Йорка та інших великих мегаполісів міста. Острогий!
А це колекція Elina Aalto для IUKBOX з більшою і однорідною перфорацією.