Комп’ютери та периферійні пристрої: Типи, властивості, рекомендації щодо вибору

Комп’ютери — це пристрої, розроблені для обробки інформації, виконання завдань через взаємодію користувача. Ціна на комп’ютери та периферію в Україні в різних магазинах може трохи відрізнятися, проте працює головний принцип — якісна техніка не може бути надто дешевою. Дані пристрої складаються з різних компонентів, що включають:

  • процесор;
  • оперативну пам’ять;
  • жорсткий диск та безліч інших складових.

По суті, комп’ютер це процесор або, в крайньому разі, процесорний блок. Однак обивателі часто називають комп’ютером процесорний блок і всю його периферію. Усі комп’ютерні пристрої класифіковані, залежно від призначення.

Класифікація комп’ютерних систем

ПК (Персональний Комп’ютер)

Це найпоширеніший тип комп’ютера, що виконує широкий спектр завдань. До цієї категорії входять настільні ПК та ноутбуки, що працюють на операційних системах Windows, macOS, Linux.

Сервери

Цей пристрій призначений для роботи з інформацією:

  1. Обробка даних.
  2. Зберігання інформації.
  3. Забезпечення доступу до інших пристроїв, таких як:
  • високопродуктивні сервери даних;
  • веб сервери;
  • сервери електронної пошти.
gallery-image

Ноутбуки (Laptops)

Для роботи в русі, поза домом з прив’язкою до електророзетки ідеальними для роботи є ноутбуки, які є портативними мобільними комп’ютерами.

Планшети (Tablets)

Для читання електронних книг, перегляду відео та веб серфінгу використовуються легкі та зручні, компактного типу комп’ютери — планшети із сенсорними екранами.

Смартфони

Які функціонують, як потужні комп’ютери, смартфони, хоч і є одним із видів засобів зв’язку, здатні виконувати безліч завдань, включаючи обробку даних та запуск додатків.

Особливості комп’ютерної периферії

До периферії відносять окремі пристрої, що підключаються до комп’ютера розширення його функціональності та спрощення взаємодії із нею. Примітно, що без підключення до комп’ютера ці пристрої не можуть функціонувати. Нижче для ознайомлення наведено лише кілька прикладів периферійних пристроїв.

Монітор

Це пристрій для візуального виведення даних у зручному для сприйняття людиною форматі. На моніторі відображається інформація, яка зберігається в комп’ютері. Існують різноманітні типи моніторів, включаючи РК-дисплеї, oLED-панелі та монітори з високою роздільною здатністю.

Клавіатура та миша

За допомогою цих периферійних пристроїв користувач може вводити в комп’ютерну систему необхідну інформацію та керувати нею через керування комп’ютером. Клавіатури та миші широко представлені на ринку, вони можуть бути провідними/бездротовими, представлені різними брендами, між собою різняться за формою, дизайном, функціональністю та вартістю.

Принтер

Дані пристрої використовуються для створення фізичних копій документів та зображень, розрізняють принтери:

  • струменеві — використовують рідке чорнило для друку на папері, забезпечуючи кольоровий та якісний друк;
  • матричні — нанесення тексту на папір здійснюється за допомогою механічної матриці, вони використовуються для друку чеків та накладних;
  • лазерні — вони функціонують, використовуючи лазерний промінь і тонер, лазерні принтери забезпечують швидкий та високоякісний чорно-білий/кольоровий друк.

Сканер

Для оцифрування паперових документів та зображень, роблячи їх доступними для зберігання та обробки на комп’ютері, використовуються такі периферійні пристрої, як сканери.

Акустична система

Такі системи надають висновок звуку, що зберігається у файлах комп’ютера чи знімних носіях. Вони можуть бути вбудованими в монітор або підключаються (зовнішні колонки, навушники).

Веб камера

Вбудовані або у вигляді зовнішніх пристроїв, що підключаються, веб камери використовуються для відеоконференцій, стримінгу і створення відеоконтенту.

Як вибрати комп’ютерну периферію

При виборі комп’ютерної периферії важливо враховувати такі аспекти:

  1. Сумісність — необхідно вибрати периферійні пристрої, сумісні з комп’ютером та операційною системою.
  2. Мета використання — визначте, для яких завдань вам необхідний периферійний пристрій, щоб вибрати найкращу його модель, що максимально відповідає вашим потребам.
  3. Якість — особливу увагу зверніть на якість та параметри продуктивності пристрою, щоб бути впевненим у його функціональності та ефективності.
  4. Бюджет — встановлюючи бюджет на придбання периферійних пристроїв для свого ПК, виходячи зі своїх фінансових можливостей, але не заощаджуйте на їх якості. Неякісний виріб погано функціонуватиме і часто ламатиметься.
gallery-image

Вибір комп’ютерної периферії відіграє важливу роль в оптимізації роботи та зручності використання комп’ютера. Купити у Києві периферійні пристрої для комп’ютера з доставленням у будь-який куточок України пропонує інтернет-магазин Comtrade. Ми допоможемо вам зробити продуманий вибір периферії для максимально ефективного використання комп’ютера в будь-якій сфері діяльності.