Які матеріали використовуються у виробництві камінних топок

Вибираючи таку серйозну та ґрунтовну річ для будинку, як камін, багато людей орієнтуються на форму, розташування та зовнішній вигляд обладнання. Питання вибору матеріалу часом відходить на другий план. І даремно, адже саме камінна топка є головною складовою установки. При експлуатації каміна визначальними факторами є її функціональні особливості, технологічні параметри та якість виготовлення. Які матеріали використовуються для виробництва камінних топок — розповідаємо в цьому матеріалі.

Які функції виконує камінна топка

У середині топки відбувається згоряння палива, тому вона постійно піддається впливу високих температур. Щоб уникнути деформації та подальшої руйнації, для виготовлення використовують дві групи матеріалів. Перша — це металеві топки. Перевага надається чавуну або сталі. Друга група — це топки зі спеціальної шамотної цеглини або природного каменю.

gallery-image

Особливості чавунних камінних топок

Чавун є традиційним матеріалом для камінів, він добре зарекомендував себе за довгий час використання. Чавунна топка з якісного металу може витримати навіть дуже високі температури протягом тривалого часу. Чавун при цьому не прогоряє, а стінки топки не деформуються. Також важливою перевагою чавуну є високий показник теплової інерції. Властивість чавуна повільно охолоджуватись робить його особливо корисним у використанні. Навіть після припинення горіння чавунна топка ще довгий час віддає тепло в навколишній простір. Ці фактори сприяють тому, що чавунні топки можуть працювати протягом тривалого терміну.

Ще однією особливістю чавуну, про яку не можна забувати, є його велика вага. У старих будинках це може викликати надмірне навантаження на підлогу. В таких випадках необхідна думка фахівця, який визначить, чи можна встановлювати важкий камін.

Окрему увагу заслуговує зовнішній вигляд чавунних топок. Адже їх дизайн може бути адаптований до будь-якого інтер’єру. Тим паче що змішування стилів — трендовий напрямок в сучасному оформленні простору.

Чим вирізняються камінні топки зі сталі

Сталеві топки мають свої особливості. Сталь має інші показники теплопровідності — вона швидко нагрівається, але й так само швидко охолоджується. Щоб нівелювати цей аспект, внутрішні стінки камінної камери облицьовуються матеріалом, який сприяє підвищенню теплової інерції каміна. Така технологія також дозволяє зменшити пошкодження сталевих елементів. Найчастіше для цієї мети використовують жаростійку кераміку або шамотну цеглу.

Перевагами камінних топок зі сталі є:

  • стійкість до коливань температур;
  • завдяки вдосконаленій конструкції вони досягають високої ефективності нагрівання;
  • екологічність — забезпечують низькі викиди чадного газу;
  • можливість контролювати інтенсивність і швидкість горіння.

Сталеві камінні топки є ідеальним доповненням до інших джерел опалення.

gallery-image

Які фактори варто врахувати при виборі

Приймаючи рішення щодо вибору матеріалу камінної топки, варто розглянути питання регулярності використовування. Для постійного опалення краще вибрати чавунну модель, а для періодичного використання добре підійде камінна топка зі сталі. Перед покупкою слід перевірити потужність нагріву обладнання, оскільки цей показник має бути адаптованим до розміру будинку.

Вибрати обладнання, яке максимально відповідатиме вимогам споживача, можна в магазині Дім тепла. Ідеально підібрана модель — гарантія задоволення від користування каміном.