Вибір лінолеуму для житлових приміщень

Сучасний ринок будівельних матеріалів пропонує багатий вибір підлогових покриттів для житлових приміщень. Це і різні види паркету, і ламінат, що завоював величезну популярність, і керамограніт, що імітує натуральні матеріали або пропонує всілякі орнаменти, і легка в укладанні ПВХ-плитка, і наливні підлоги, що дозволяють за допомогою 3D-зображення зробити інтер’єр кімнати неповторним. Проте лінолеум, якому, здавалося б, настав час відійти на другий план, не збирається здавати своїх позицій.

Чим хороший сучасний лінолеум

Цей матеріал приваблює своєю доступною для більшості вартістю, легкістю монтажу, простотою прибирання та невибагливістю у догляді. У багатьох власників житла саме він асоціюється із теплом, м’якістю, затишком. До того ж технології виробництва підлогових покриттів не стоять на місці, і сьогодні виробники випускають лінолеум, що має високу стійкість до механічних пошкоджень, а кольорова гамма покриттів просто безмежна. До переваг цього матеріалу можна також віднести можливість вибору колекцій, поверхня яких відрізняється яскраво вираженою текстурою – наприклад, імітація рельєфу натурального дерева.

Залежно від специфіки приміщення, де намічається укладання лінолеуму, можна вибрати матеріал на м’якій спіненій основі, на теплому повстяному підкладі або просто матеріал без підкладки (наприклад, у тому випадку, коли в кімнаті влаштовується тепла підлога). Такий лінолеум називають гомогенним за однорідну структуру по всій товщині полотна. Пропонований в торговій мережі гомогенний лінолеум може коштувати досить дорого, але має важливу перевагу: малюнок на ньому не стирається. Звичайно, про абсолютну стійкість поверхні до стирання ніхто не говорить, але візуально фарбування на всю глибину виробу просто не дозволяє помічати витерті зони в місцях з максимальним прохідним навантаженням.

І, нарешті, великим плюсом є наявність у продажу необхідних для монтажу аксесуарів та матеріалів. У широкій колірній гамі пропонується плінтус, для стикування полотен у дверях завжди можна вибрати спеціальний поріжок необхідного відтінку, довжини та ширини. Підкладки різної товщини дають можливість не лише утеплити підлогу, а й не звертати уваги на дрібні нерівності основи (стяжки). Що стосується укладання покриття, то вибір між клейовими композиціями та двостороннім скотчем кожен робить сам.

Побутовий лінолеум для квартири та будинку

Вважається, що для житлових приміщень доцільно використовувати побутовий лінолеум, що складається з механічної основи, товстого полімерного шару та тонкої поліуретанової плівки. Але практика показує, що такий тип покриття відрізняється дуже слабкою стійкістю до механічних пошкоджень: ніжки меблів залишають на ньому вм’ятини, а при спробі пересунути щось важке, матеріал може просто порватися. М’які тапочки, вкрай обережне поводження та миття із застосуванням неабразивних миючих засобів дозволять побутовому лінолеуму протриматися довше, але для любителів перестановок, для людей, які працюють у комп’ютерних кріслах, для сімей з дітьми та домашніми тваринами це не варіант.