Робимо якісний бетон своїми руками

Бетон — найголовніший будівельний матеріал, адже з нього робиться практично все, починаючи від фундаментів і закінчуючи стільницями чи вазами. Як ви знаєте, він буває різної маси, міцності чи морозостійкості, залежно від того, де ви збираєтесь його застосовувати.

Як правило, бетон — це суміш із цементу, води та піску, хоча нещодавно вчені розробили новий вид бетону з частинками автомобільних шин. Це допомогло досягти більшої міцності, але й до нових розробок бетон ущільнювали за допомогою щебеню та гравію. Найщільніший бетон можна зустріти в бункерах, тому що він є хорошим радіоактивним заслоном.

Якщо чомусь купити бетон вам здається проблематичним, то ви можете зробити його самі, підігнавши під плановані роботи. Для самостійного приготування суміші вам знадобляться:

  • Ємність (стара ванна);
  • Металеве відро;
  • Лопати;
  • Вода, цемент, пісок;
  • Добавки;
  • Заповнювач.

ПІДГОТОВКА

ЦЕМЕНТ

Цемент – основна і найдорожча складова бетону. Для хорошого “замісу” вам знадобиться портландцемент М500, але якщо температура при приготуванні буде вищою за 30 градусів, то краще використовувати шлаковий цемент.

Цемент краще купувати останнім, за кілька днів до початку процесу. Ідеальний цемент має бути сухим і без грудок. Навіть не дивіться у бік замизканих упаковок, що зберігалися десь на сирому складі.

ПІСОК

Пісок має бути чистим, без будь-яких домішок і тим більше бруду. Краще купити вже митий пісок, але перед тим, як використовувати, перевірте: засипте його в пляшку з гарячою водою і дайте кілька годин постояти. Якщо вода помутніла, то в піску багато глини, а значить вам вона не підходить, бо кришитиметься.

ЗАПОНОВНИК

Тут доведеться подумати. Якщо ви хочете зробити високоміцний бетон, краще використовувати щебінь. Для фундаменту підійде гравій з елементами від 10 до 35 мм. Для декорацій – не більше 7 мм.

ВОДА

Використовуйте для приготування бетону воду, яку б стали пити. У складі будь-якої іншої може бути багато зайвого. Якщо вам потрібно збільшити еластичність, додайте у воду рідке мило.

ДОБАВКИ

Щоб було легше укладати бетон, зазвичай до нього додають вапно. Її можна знайти вже гашену. Не забудьте одягнути рукавички та маску, тому що вапно сильно роз’їдає.

Якщо ви хочете надалі надати бетону хитромудрої форми, то для в’язкості додайте в розчин також пластифікатори.

Добавок має бути не більше 2% від маси цементу.

ЗАЛИВАЄМО БЕТОН

Зверніть увагу, щоб рівномірно розподілити по поверхні “заміс”, не залишивши повітряних пробілів. Для цього можна використовувати дриль чи перфоратор потужністю від 650 Вт. Вам знадобиться арматурний стрижень різної довжини та гумовий шланг.

Заливайте поступово – шарами не більше 10 см. Якщо ви все зробили правильно, то на поверхні має з’явитися цементне молочко. Після цього накрийте бетон плівкою, за кілька годин полийте водою і залиште висихати подалі від сонця на 3-7 днів.