Будівельні побутівки – трохи історії

Проведення капітального довгострокового будівництва неможливе без якісного відпочинку робочого персоналу будівництва. На міських будівлях найчастіше працюють люди, які приїхали здалеку, та їздити після робочої зміни додому можуть далеко не всі. У зв’язку з цим на будівельному майданчику розміщуються цілі містечка з таких будівель, як побутівки.

Побутівки бувають різними. Залежно від обладнання вони можуть грати роль житла, кухні, пральні, бути приміщеннями для роботи керівного персоналу (офісами), медпунктами. Також у побутівках зазвичай зберігається одяг, весь інструмент та інвентар, який застосовується у будівництві. Всі ці функції давно виконує будівельна побутівка, яка зовні виглядає досить нудно, а от усередині може таїти в собі все, що завгодно – від нар для сну до дизель-генераторної електростанції.

ІСТОРІЯ ПОЯВИ
Але будівельні побутовки з дерева та інших будівельних матеріалів далеко не завжди були для нашої держави традицією та буденністю. У СРСР, наприклад, будівельники жодних побутівок не знали аж до періоду знаменитої відлиги, коли влада Рад прийняла Хрущова. Тільки в 60-ті роки минулого століття про робітників нарешті подумали і стали забезпечувати їх на будмайданчиках хоча б мінімальними зручностями.

Щоправда, й у той час про справжній комфорт у нинішньому його розумінні не могло йтися. У той же час Захід, що загниває, по-справжньому дбав про своїх будівельників. Вони могли митися в душових кабінах, їсти гарячу їжу, ідентичну домашній, прати одяг, спати на ліжках, слухати радіо і навіть дивитися кіно. СРСР товаришував із Фінляндією, і фінські будівельники нерідко зводили нам різні об’єкти. Їх наймали охоче через найвищу якість праці.

Фіни після роботи ходили в сауну, а потім лягали відпочивати в теплих побутівках після свіжої ситної вечері. Радянським будівельникам залишалося лише заздрісно спостерігати подібні картини. Для нас побутівки тоді все ще були екзотикою, а для іноземних будівельників – справжньою нормою. Фінське керівництво чудово розуміло, що добре працюватиме людина, яка перед цим добре відпочила. Будівельники були забезпечені найкращими умовами для максимально повного відновлення сил та поповнення запасів енергії в організмі.

Сучасні будівельні побутівки, на відміну радянських, не імітують простір відпочинку, а забезпечують їх у реальності. Наші будівельники тепер живуть у належних умовах, тому їм не потрібно більше заздрити іноземцям.