Садовий будиночок – загальна картина будівництва

Садові будиночки часто стає не лише першою будовою на території нової дачної ділянки. Він може зіграти роль затишної літньої кухні, стати гостьовими апартаментами, сховищем інвентарю тощо. Але будівництво садового будиночка не така вже й проста робота. Почнемо із попереднього етапу. Тут необхідно провести наступні заходи:

Визначити місце, де майбутня будова розташовуватиметься.
З’ясувати, які характеристики має ґрунт на вашій території.
Прив’язати до місцевості план. Тут має виконуватися ретельна звіряння суворої горизонталі, і навіть кутів периметра.
Кордони майбутнього будиночка потрібно позначити кутовими кілками, які потрібно з’єднати дошками або шнурами, враховуючи при цьому товщину майбутніх стін. Будь-який будинок починається з фундаменту, так що поведемо тепер саме про нього. Садовий будиночок невелика будова, що володіє малою вагою. У зв’язку з цим фундамент можна встановити будь-який, але все ж таки фахівці рекомендують вибирати стовпчастий фундамент для дачного будиночка. Він є найнадійнішим через велику міцність і стійкість. Будова на ньому майже не дає усадки, а будиночок ви можете освоювати безпосередньо після закінчення будівництва.
Влаштувати фундамент нескладно, дії мають таку послідовність:

Майданчик звільніть від ґрунтового шару по всій площі майбутнього будинку і трохи більше. Засипте цю територію приблизно 20-сантиметровим шаром піску.
Під фундаментні опори викопайте півторметрові шурфи глибини з інтервалом 2 метри.
У готові шахти встановіть гідроізоляційний матеріал, яким може стати руберойд, а також манжет.
Залийте поглиблення добрим цементно-піщаним розчином.
Будівництво каркасу реалізується також поетапно, та етапи тут свої:

Виконайте гідроізоляцію майданчика, а по її периметру встановіть нижні бруси та лаги, після чого змонтуйте вертикальні опори та горизонтальні зв’язки між ними. Пам’ятайте, що дерев’яні елементи повинні бути призначеними для будівництва будинків. Тобто, деревина нам потрібна ретельно просушена, а також просочена антисептиками та вогнетривкими речовинами.
Тепер треба настелити чорнову підлогу, а потім обшити виготовлений каркас брусом або плитами деревно-стружковими або іншими.
Покрівля. Кріпимо крокви так, щоб кут ковзана дорівнював 50 градусам. Покрівельним матеріалом може стати залізо, профнастил і будь-що. Зазвичай центром будиночка виставляються тимчасові опори, щоб монтаж був максимально полегшеним. Зауважимо, що крокви, покрівлю та стельові перекриття треба робити на 50% площі будівлі.
Утеплення споруди, а також її гідроізоляція виконуються відповідно до переважаючих погодно-кліматичних умов конкретної місцевості. Також зверніть увагу і на свої фінансові можливості. Але пам’ятайте утеплити та гідроізолювати підлогу з дахом треба обов’язково!
Обробити стіни зовні і всередині можна вагонкою, причому з вулиці найвигідніше використовувати «імітацію» з ПВХ, яка не боїться вологи. На підлогу найвигідніше настелити лінолеум. Як бачите, зробити садовий будиночок у себе на садибі не так вже й складно. За відповідного додаткового утеплення ви можете там проживати і цілий рік.