Робимо вимощення з бетону

Вимощення є надійним способом для захисту фундаменту будинку від поверхневих вод. Крім того, вона надає будівлі закінчений вигляд і дає можливість зручно пересуватися навколо будинку. Її виготовлення – досить простий процес, який потребує мінімальних витрат.

ПРАВИЛА ВИГОТОВЛЕННЯ БЕТОННОЇ ВІДМОСТКИ

Перед тим, як розпочати виготовлення вимощення, слід врахувати наступні моменти:

  • Ширина має бути на 20 сантиметрів довжиною звису даху.
  • Зазвичай оперізує по периметру всю будівлю.
  • Рівень заглиблення не перевищує половини від глибини промерзання ґрунту.
  • >
  • Товщина може змінюватись від 7 до 10 см. Велику товщину встановлюють при підвищених навантаженнях на вимощення, наприклад, при пересуванні по ній авто.
  • Ухил від 1 до 10 см, спрямований від фундаменту будівлі. Величина ухилу обчислюється залежно від кількості опадів у конкретній місцевості.

Прорахувавши ці параметри, можна переходити до виготовлення вимощення.

ЯК ЗРОБИТИ ВІДМОСТКУ З БЕТОНУ

Насамперед проводиться підготовка основи – знімається невеликий шар ґрунту, усуваються каміння та коріння дерев. Потім здійснюється розмітка, а по кутах натягується мотузка. Далі засипається невеликий шар щебеню та добре розрівнюється. Зверху насипається пісок, у якому необхідно зробити поглиблення під труби.

За бажанням, можна здійснити утеплення вимощення. Для цього на добре утрамбований пісок кладеться пінополістирол. Потім проводиться армування шляхом укладання арматурної сітки із шириною осередків 5х5 або 10х10 см. Сітка рабиця для цих цілей не годиться, оскільки є занадто гнучкою.

Наступним кроком облаштовується опалубка – за допомогою рівня встановлюються дошки. Із зовнішнього боку опалубку можна посилити кілками. Щоб зробити деформаційні шви, ставляться дошки (на ребро), промаслені чи оброблені антисептиком. Довжина проміжку між швами дорівнює 2 метри. На кутах будинку робляться також компенсаційні шви, призначення яких – компенсація температурного розширення бетону під час експлуатації. Альтернативою дереву може бути каучукова стрічка.

Для вимощення підійде бетон М200 з морозостійкістю F150 і мінімальною міцністю B15. При заливанні бетону слід уважно стежити, щоб він рівномірно заповнив весь простір, без появи кишень з повітрям, пагорбів або западин, у яких потім може застоюватися вода.