7 причин страху зазнати невдачі в покері

«Формула успіху? Це досить просто: подвійте кількість своїх поразок. Ви думаєте, що поразка — ворог успіху. Це не так … »(с) Томас Уотсон, перший президент IBM.

Кожен гравець має своє уявлення про поразку в покері. Для деяких поразка — це невдача в досягненні своєї мети; для інших — неодмінний атрибут досягнення цілей. Поразка не обов’язково пов’язано з чимось поганим. Поразки спонукають деяких гравців докладати більше зусиль і робити все можливе заради успіху. Однак щодо інших гравців ураження можуть завдати тільки шкоди.

Сама суть змагального процесу влаштована так, що хтось повинен зазнавати поразки, і страх, що це можете бути ви, досить поширений в покері. Опинившись під таким тиском, хороші гравці можуть почати сумніватися в своїх рішеннях, грати тільки в ідеальному самопочутті, і мучитися через програні роздач. Це тільки збільшує їх шанси зазнати поразки.

Поради, які зазвичай даються щодо страху зазнати поразки, причому як в області покеру, так і в інших життєвих сферах, роблять рішення цієї проблеми більш доступним, ніж здається багатьом гравцям.

Чи не зазнавши поразок, ви так і не дізнаєтеся, що потрібно для досягнення успіху!
Страх перед поразками зазвичай викликаний фундаментальними помилками, про які не завжди замислюються. Рівновага і справжнє вирішення проблеми прийде тільки тоді, коли будуть усунені всі помилки, що викликають цей страх.

Причини страху перед поразкою
Нижче представлений перелік типових фундаментальних дефектів, які викликають страх перед поразками (у гравців часто є кілька таких дефектів):

1 Завищені очікування

Найчастіше у гравців є уявлення про те, скільки вони повинні вигравати, який у них повинен бути вінрейт, або на яких лімітах вони повинні грати. Ці уявлення, як правило, засновані на завищених очікуваннях.

Коли ці очікування не виправдовуються, гравець не може зрозуміти, чому у нього нічого не вийшло. В результаті це призводить до страху і занепокоєнь. Рішення в тому, щоб ваші очікування перетворилися в цілі. Оскільки мета — це те, до чого ви прагнете, ви розумієте, що для її досягнення потрібно зробити певні кроки і провести певний обсяг роботи. А очікування є лише вашим уявленням про те, що має статися, і воно не стимулює вас докладати зусилля.

Потім, коли ваші очікування не виправдовуються, ви знову починаєте боятися зазнати поразки, але при цьому ніяких дій по усуненню причин страху від поразок не приймаєте. З іншого боку, коли у вас не виходить досягти наміченої мети, ви витягаєте отриманий урок, коригуєте свою стратегію, і продовжуєте працювати, щоб її досягти. Гравці з завищеними очікуваннями бояться поразок, тому що вони не навчилися використовувати досвід, який отримують із них, без якого успіх просто неможливий.

2 Звісно під час розіграшу великих банків

Якщо ваш розум зависає під час розіграшу великих банків, але ви не розумієте, чому це відбувається, може почати розвиватися страх. Незнання причини заважає вам почати працювати над вирішенням проблеми, а також унеможливлює передбачення її появи. Ця невизначеність спонукає вас спробувати захистити себе від поразок, що в свою чергу, паралізує ваш розум.

Звісно під час роздумів над прийняттям важливих рішень відбувається в той момент, коли накопичений страх раптово вторгається в ваш розум і позбавляє можливості міркувати. Справитися з цією проблемою і зменшити кількість накопиченого страху ви зможете, якщо визначте причини виникнення страху.

3 Спроби контролювати те, що контролювати неможливо.

Коли ви починаєте сприймати покер серйозніше, на кін ставиться більше часу, дeнeг, свободи. Чим більшим ви ризикуєте, тим гірші наслідки поразки, тому ви намагаєтеся зробити все можливе, щоб виграти. І коли в це входять спроби контролювати те, що контролювати неможливо, ви самі себе ставите на вірний шлях до поразки.

Трата часу на спроби контролювати дисперсію або дії інших гравців (навіть неочевидним чином) означає, що ви приділяєте менше уваги якості своєї гри. Засвідчується в тому, що ви сфокусовані на тих аспектах, які реально можете контролювати, і на розумінні того, що вам під силу.

4 Невдачі в розпізнаванні успіху.

Коли ви залишаєте без уваги малопомітні цілі, яких вам вдалося досягти, вам здається, що справи у вас гірше, ніж є насправді. Але ваш погляд необ’єктивний саме тому, що ви не помічаєте всіх своїх успіхів. Щоб виправити цю прогалину, поройтесь в своїх записах і розшукайте мети, які ви ставили — великі і маленькі — і визначте ті, яких ви досягли. Робіть це регулярно протягом декількох тижнів, так як малоймовірно, що ви запам’ятаєте все за один присід. Навіть якщо ви просто випишіть свої досягнення, це може допомогти вам в боротьбі з вашими страхами.

5 Спроби вигравати кожну сесію.

Досить часто кеш-гравці вважають, що можна вигравати кожну сесію. На їхню думку мінусова сесія знаменує поразку. Бажання закінчувати кожну сесію в плюс — дуже завищене очікування, і все, що йому не відповідає, асоціюється з ураженням. Щоб дозволити причину цього страху, переконайтеся, що ваше бажання нездійсненне, і чому це йде вам на користь, після чого поставте реальні цілі і перестаньте ганятися за надмірно завищеними очікуваннями.

6 Подання про успіх, як про щось легкодостіжімие.

Ті гравці, яким успіх в перший раз дався легко, дуже важко переживають періоди спаду, такі як сильний даунстрік. Згодом вони очікують успіху, а невдачі руйнують ці очікування. Зіткнувшись з таким випробуванням вперше, у них не вистачає здібностей з ним впоратися, у них розвивається страх, і вони губляться в здогадах, коли ж все це закінчиться. Щоб оговтатися від подібних невдач і повернутися до якісної грі, вам знадобиться окрема здатність. Якщо вам її бракує, працюйте над її розвитком. Успіх вимагає важкої роботи, особливо якщо ви стикаєтеся з труднощами.

7 Ви вважаєте себе невдахою.

Якщо ураження в покері змушують вас відчувати себе невдахою, то справа далеко не тільки в дeньгах. Найчастіше цей вид страху проявляється у гравців, які прикладають недостатньо зусиль, витрачають недостатньо часу і недостатньо працюють над своєю грою. Якщо ж вони спробували і зазнали невдачі, то тим самим завдали по своїй самовпевненості тяжкий удар. Проблема з упевненістю в собі — ось першопричина цього страху. Коли ви розберетеся з причиною, то і страх теж піде.