Як облаштувати невелику ванну кімнату

Створення невеликої ванної кімнати функціональним і ергономічним способом — набагато складніше завдання, ніж організація великої ванної кімнати. Необхідно продумати, як на невеликому просторі вміститься вся необхідна техніка, арматура і меблі, і при цьому не відмовлятися від зручностей.

Ванна або душ

Як правило, перше рішення, яке необхідно прийняти при облаштуванні невеликої ванної кімнати, — це вибір ванни або душу. Природно, що обидві ці конструкції не можуть вмістити, наприклад, 2 квадратних метра ванної кімнати, тому власник повинен вибрати, який варіант буде для нього краще. Ванна дозволяє комфортно відпочити і розслабитися після важкого, напруженого дня. Це необхідно в будинках з маленькими дітьми, які люблять грати у воді вечорами. У свою чергу, душ — це варіант, сприятливий для економних людей, у яких немає часу приймати тривалі ванни. Вони дбають про швидку ранкової та вечірньої гігієни.

Душ сприяє економії води, на відміну від ванни. Зазвичай він займає менше місця у ванній кімнаті, тому є рішенням, бажаним для невеликих приміщень.

Для нерішучих людей, які, з одного боку, хотіли б мати можливість відпочити у ванні, але і прийняти швидкий душ, якщо це необхідно, рекомендуються рішення «два в одному». Ванна з душовою кабіною та ширмою або душова кабіна, орієнтована на ванну, заощадить місце, але буде максимально функціональною. Завдяки цьому не витрачається місце на установку пліч-о-пліч ванни і душового піддону з кабіною. На ринку доступні різні види комбінованих ванн, в тому числі гідромасажні. Можна побудувати душову кабіну в ванній самостійно, наприклад, використовуючи порожнину у ванній для цієї мети. Як ширми можна використовувати заставки з склопакетів, а також скляні двері для кабіни.

В крайньому випадку, коли ванна кімната в квартирі має компактні розміри, можна додатково над ванною встановити невелику раковину, яка заощадить простір. Хоча таке рішення знижує функціональність самої ванни, тим не менш, в деяких випадках це буде єдина можливість, щоб у ванній кімнаті взагалі була раковина.

Меблювання ванної кімнати

На додаток до санвузлів в маленькій ванній кімнаті потрібно поставити меблі для ванної кімнати — містку, але не займає надто багато місця. Досить якщо взяти пенал для ванної кімнати до стелі і шафи для умивальника, щоб вмістити в них все дрібниці — туалетні приналежності, рушники, щітки для волосся і фен. З простими меблями, де буде місце для зберігання всіх предметів особистої гігієни та багато іншого, ванна кімната буде здаватися більш просторою і акуратною.

Чарівні дзеркала і освітлення

У невеликих приміщеннях, в тому числі у ванній кімнаті, бажаним елементом обладнання будуть дзеркала. Вони оптично розширюють кімнату, і за їх склом можна спритно заховати шафа. У невеликій ванній кімнаті дуже важливо яскраве освітлення, яке полегшить її використання і освітить невеликий простір.