Причини підвищеної вологості в будинку та що з цим робити

Дуже важливим параметром для досягнення комфортного та здорового клімату в приміщенні вважається оптимальна вологість повітря. Часом обсяг вологи в приміщенні може помітно підвищуватися, що в свою чергу призводить до неприємних наслідків, тому потрібно розібратися з основними причинами цього явища та з тим, як з цим можна буде впоратися в будинку.

Яка ідеальна вологість для житлового приміщення?

У будинку варто дотримуватися параметрів вологості на рівні 45-60%. При таких показниках вдається відчувати себе затишно, а поява грибків можливо тільки при вологості більше 70%. Підвищена вологість здатна негативно впливати на меблі. Шпалери через занадто високу кількість вологи в повітрі з часом можуть відклеюватися, а штукатурка сипатися. Крім того, на поверхні може почати утворюватися грибок, який негативно впливає на самопочуття людини.

Головні причини сирості в приміщенні

Очевидною причиною збільшення вологості є протікання, коли можуть текти труби або дах, а от якщо з ними все в порядку, то можливі два варіанти, через що з’явилася збільшена вологість в будинку: 1. порушений баланс температури в приміщенні; 2.погана вентиляція.

При порушені балансу температури в приміщенні на вікнах неодмінно з’являється конденсат. Це явище пов’язане з точкою роси. Вона являє собою температуру, при якій пар в повітрі переходить у вологу. Точка роси може бути різною з урахуванням особливостей в приміщенні. Чим холодніше та сухіше буде в будинку, тим нижчу температуру будуть пов’язувати з точкою роси.

Коли ви зіткнулися з проблемами збільшеною вологості в приміщенні, насамперед перевірте роботу витяжки. Згодом вона може засмічуватися, а тому для її нормального функціонування потрібно усунути неполадки. Зверніть увагу, що в квартирах не можна закривати отвори витяжок меблями або побутовими приладами, а в разі, коли тяга невелика, можна оснастити витяжку спеціальним вентилятором.

Часто висока вологість спостерігається також в погано вентильованих кімнатах, в яких порушений відтік повітря. Це стає причиною того, що він застоюється в приміщенні, а це в свою чергу призводить до збільшення вологості в приміщенні.

Як справитися з проблемою? Найпростіший засіб позбавитися від сирості – придбати сучасний осушувач повітря.

Обов’язково візьміть до уваги надану нами інформацію, придбайте вологопоглинач та насолоджуйтесь комфортним мікрокліматом у кімнаті.