Умови, інструкція та підводні камені покупки квартири з розстрочкою платежу

Якщо не вистачає коштів на оплату квартири, то можна знайти забудовника, який пропонує вигідні умови розстрочки. Зазвичай такі пропозиції роблять на нульовому етапі будівництва, щоб залучити якомога більше покупців.

Що таке розстрочка від забудовника?

Що це таке — розстрочка платежу для придбання квартири? Це означає поетапну оплату вартості квартири. Спочатку вноситься від 10 до 50%, а решта виплачується щомісячними або щоквартальними платежами. Цей спосіб оплати дає реальну можливість купити квартиру сім’ям, які побоюються брати кредит, але не мають суми для покупки квартири.

Зазвичай розстрочку оформляють при оформленні договору пайової участі в будівництві (ДДУ), тобто ще до того як квартира побудована. Рідше оформлення відбувається при укладенні договору купівлі-продажу, оскільки далеко не всі продавці погоджуються на такий спосіб оплати.

Різновиди платежів та їх особливості

Розстрочка буває безпроцентною та процентною. У першому випадку на залишок заборгованості не нараховується відсоток, та сума просто розбивається на щомісячні або щоквартальні платежі за період, що залишився. В основному такі вигідні умови пропонують забудовники житла економ-класу, орієнтовані на покупців із середніми доходами. Багато пропонують можливість оплати першого внеску засобами материнського капіталу.

У другому випадку, на залишок нараховується відсоток, як у банку, наприклад, 12% річних. Це означає, що відбувається переплата певної суми понад вартість квадратних метрів в обраному будинку. Переплата — неминучий супутник процентної розстрочки, як в випадку з банківською іпотекою. Однак її розмір завжди можна зменшити, якщо гасити платежі з випередженням.

Умови та вимоги

Умови, при дотриманні яких можна купити квартиру в розстрочку у забудовника:

  • наявність суми на перший внесок (від 10% вартості житла);
  • наявність паспорта;
  • готовність оплачувати щомісячні або щоквартальні внески.

Вимоги до забудовника:

  • офіційна реєстрація;
  • наявність дозволів на будівництво;
  • статутний капітал не нижче встановленого законодавством;
  • наявність програм з продажу квартир в розстрочку.

Природно, якщо є можливість оформлення безпроцентної розстрочки, то краще скористатися саме нею. Однак врахуйте, що у цієї схеми є свої підводні камені. Наприклад, якщо ціна квадратного метра прив’язана до валютного курсу, то з часом вартість квартири може збільшитися та відповідно зміниться в бік збільшення розмір платежів.

Інструкція для покупця

Купити житло в розстрочку в споруджуваному будинку можна без жодних зусиль. Для цього потрібно приїхати з грошима та паспортом в офіс компанії-забудовника, вибрати вподобану квартиру та укласти договір. На цю процедуру піде не більше однієї години.

Інструкція як купити житло таким способом:

  1. Знайти забудовника.
  2. Вивчити його репутацію, установчі документи, дозвіл на будівництво.
  3. Виявити бажання укласти ДДУ та оформити розстрочку.
  4. Укласти договір та зареєструвати його в Держреєстрі.
  5. Своєчасно оплачувати всі платежі в терміни, передбачені договором.

Оформлення розстрочки найчастіше відбувається саме для покупки житла в будинку, що будується, а не на вторинному ринку. Поетапне внесення платежів може бути передбачено після здачі об’єкта в експлуатацію, тобто коли оформляється вже не ДДУ, а договір купівлі-продажу. Однак це відбувається вкрай рідко. В цьому випадку купчу завіряють у нотаріуса, та перехід прав власності реєструється в Держреєстрі. До закінчення внесення всіх платежів на квартиру накладається обтяження.